Què és
un siap

Els Seminaris d’Innovació en Atenció Primària (SIAP), són trobades multiprofessionals que faciliten la participació i l’aprenentatge tant a distància com presencial, amb l’objectiu de millorar el treball relacionat amb la sanitat i especialment l’Atenció Primària.

Són activitats autogestionades, lliures de fums industrials, sense ànim de lucre i d’inscripció gratuïta. S’hi pot participar des de qualsevol lloc del món i en qualsevol idioma. Les llengües són ponts que ens connecten, no barreres que ens separen. Estan oberts a estudiants, residents, professionals sanitaris i tothom en general.

Els Seminaris, coordinats per l’Equip CESCA, se celebren des de 2005 a diferents ciutats del món i ja porten 50 edicions (51ª amb el #SIAPBCN24). Els SIAP ofereixen una innovació pedagògica constant per facilitar la participació i l’aprenentatge a distància i presencial, de manera que es pugui millorar el treball clínic diari amb nous coneixements i/o noves formes d’organització. En ells es proposa revisar de manera crítica i formativa qüestions clau de salut, clínica, epidemiologia, ètica, etc. Els temes tractats són molt variats.

El lema dels SIAP és doble:

01


“Tots tenim alguna cosa per ensenyar i molt per aprendre”

02


“S’aprèn el que és essencial a la clínica diària i no ensenyen ni al pregrau ni a la residència”

Els Seminaris són una proposta oberta i gratuïta, amb l’únic requisit d’inscriure’s i participar en el procés de reflexió i diàleg virtual previ al presencial. Aquest debat es fa sobre els resums de les ponències, que comparteixen els ponents amb els inscrits amb un mes d’antelació sobre qüestions generals al voltant del tema del SIAP.

Sense el debat virtual no hi pot haver debat presencial: s’empra una pedagogia inversa en què la trobada presencial és el final, de posada en comú.

Els ponents i assistents cobreixen les seves despeses de la seva butxaca.

Els SIAP compten amb un comitè organitzador local que pren les decisions pertinents per assegurar l’èxit del SIAP corresponent. Consten de tres parts fonamentalment: debat virtual previ, debat presencial i debat virtual després del presencial.

Les sessions presencials són tres:

Sessió satèl·lit

Es fa divendres al matí i es tracta d’analitzar els problemes pràctics en una situació determinada.

Aquestes sessions estan reservades a ponents voluntaris que siguin residents i estudiants de les diferents branques de la salut, els quals presenten un dels Casos Satèl·lit que seleccionen del programa. Per això comptaran amb un tutor virtual que els ajudarà a preparar-ne la presentació. L’elecció del cas satèl·lit se sol·licita a través del formulari de contacte indicant al missatge “Ponència cas Satèl·lit Bcn 2024” i assenyalant el cas-situació triat i les raons que ho justifiquen.

Els casos seran adjudicats per estricte ordre de sol·licitud.

A la sessió presencial s’anima els ponents a ser innovadors en la presentació per sortir del clàssic “powerpoint/prezi” i utilitzar dansa, mim, música, poesia, teatre, vídeo, etc.

Sessió societat

Divendres a la tarda hi ha les ponències sobre societat, on es tracten aspectes d’antropologia, mitjans de comunicació, economia, sociologia, política, art, etc.

Sessió clínica

El dissabte al matí es fa la sessió clínica. Des de la consulta dia a dia fins a la investigació i la docència.

El debat presencial (sessions satèl·lit, social i clínica) és el moment de maduració que justifica el debat virtual previ i posterior.

En certa manera, la trobada presencial és una festa en què es reconeixen i s’identifiquen (“posen cara”) els participants en el debat virtual.

Després del debat presencial, segueix un segon debat virtual per acabar de rematar qüestions pendents i elaborar un resum del SIAP. Evitem l’assistència sobrevinguda dels que no han participat en el debat virtual ja que correm el risc que no s’entengui el debat presencial per participants que s’incorporen sense haver seguit el debat virtual.

Als SIAP s’intenta evitar la bretxa de gènere típica a les reunions científiques sanitàries (les dones són majoria a l’audiència però no participen proporcionalment ni a les ponències ni a les intervencions). Als SIAP hi sol haver presència majoritària femenina i juvenil tant entre ponents com entre assistents, així com en la participació en els debats virtuals i presencials.

Per descomptat, promovem la presència de persones amb diversitat funcional preveient-ne l’adaptació segons les necessitats. Els seminaris fomenten la presència i participació de les minories, i especialment dels que tenen a càrrec seu nadons/nens. A les reunions presencials aquestes persones són benvingudes amb els seus fills, que es cuiden en comú per facilitar la conciliació personal-professional.

Hi ha 6 beques i ajuts de 50 euros per a estudiants de ciències de la salut que no visquin a Barcelona i que hi participin virtual i presencialment. Si hi esteu interessades, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del formulari de contacte.

Blog de WordPress.com.

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar