Sobre el SIAP Barcelona 2024

L’edició del SIAP de Barcelona del 2024, bilingüe en català i castellà, pivota sobre dos eixos: com l’enfocament primarista, generalista per definició, és millor en el conjunt però possiblement inferior en l’atenció individual, fenomen descrit com a paradoxa de l’atenció primària; i com s’aprèn aquesta perspectiva, és a dir, com adquirim l’ofici en atenció primària.

Haz clic aquí para ir a la versión en castellano

La paradoxa de l’atenció primària és l’observació que demostra que una atenció sanitària basada en l’atenció primària s’associa a una major cura de la persona en el seu conjunt, així com, respecte a la població, a una millor salut, una major equitat, una menor despesa i una qualitat d’atenció superior. Tanmateix, si atenem als estàndards establerts des d’una atenció centrada en la malaltia, l’atenció primària suposa brindar al mateix temps una atenció de pitjor qualitat. I aquí radica la paradoxa.

Mentre que l’atenció primària és crucial per persones amb multimorbiditat, deprivació social, problemes freqüents o ordinaris, o situacions en què el context és clau, l’atenció especialitzada és especialment útil i efectiva per a aquelles persones en què és necessari tenir un coneixement mèdic molt específic (per exemple, en malalties poc comunes) o experiència en l’aplicació de procediments complicats. Ambdós enfocaments són imprescindibles i complementaris. No obstant, cal tenir present que un excés en la participació d’especialistes focals suposa, també potser paradoxalment, una pitjor salut en la població.

De qualsevol manera, en tot tipus de persones l’atenció primària és clau per evitar la prestació de serveis innecessaris, especialment a l’inici de cascades preventives, diagnòstiques i terapèutiques, tots ells de final incert.

Per a poder mantenir la deguda atenció de qualitat i, per tant, ser transmesa, és fonamental el professionalisme, entenent-lo com el bon ofici que busca l’excel·lència, amb la unió del coneixement biomèdic i els psicosocial-narratiu-comunicatiu (ciència, humanitat i tècnica). Per fer-ho, és imprescindible conèixer què és inherent a la nostra professió i estar disposats a adquirir-ho al llarg de la nostra vida professional mentre la practiquem, així com a fer front a les noves arestes i incerteses, i a identificar els factors que travessen el seu desenvolupament (ja siguin estructurals, ètics o socials).

Fins que no ens iniciem en la pràctica no comencem a adquirir ofici, ja que és llavors quan les eines adquirides durant la formació acadèmica poden contextualitzar-se en les persones, famílies i comunitats, en els diferents escenaris (urgències, domicilis, consulta…), en la feina en equip i amb les diferents professionals, etc.

Com sempre, però sobretot en aquesta edició, donarem espai a altres oficis per reconèixer-nos en altres professionalismes; revisarem l’evolució de l’atenció primària al llarg dels segles i especialment durant les últimes dècades; aprofundirem en l’aproximació a la complexitat, tant des de la conceptualització com des de la pràctica; observarem com s’ensenya i com s’aprèn l’ofici en atenció primària; ens qüestionarem sobre com crear ofici en atenció primària des de la perspectiva de treball en equip, i intentarem trobar, entre els valors de l’atenció primària, una resposta o formes de resistència a la crisi relacional del nostre context. Altrament, mostrarem noves aproximacions a velles realitats i veurem com ens hem adaptat a noves realitats, reconeixent el paper de les comunitat en aquests processos.

Sobre el SIAP Barcelona 2024

La edición del SIAP de Barcelona de 2024, bilingüe en catalán y castellano, pivota sobre dos ejes: cómo el enfoque primarista, generalista por definición, es mejor en el conjunto pero aparentemente inferior en lo individual; y cómo dicha perspectiva se aprende, es decir, cómo adquirimos el oficio en atención primaria.

La paradoja de la atención primaria es la observación que demuestra que una atención sanitaria basada en la atención primaria se asocia a un mayor cuidado de la persona en su conjunto, así como, respecto a la población, a una mejor salud, mayor equidad, costes más bajos y una calidad de atención superior. Pero, si atendemos a los estándares establecidos desde una atención centrada en la enfermedad, la atención primaria supone brindar al mismo tiempo una atención de peor calidad. Y ahí radica la paradoja.

Mientras que la atención primaria es crucial para personas con multimorbilidad, deprivación social, problemas frecuentes u ordinarios, o situaciones en las que el contexto es clave, la atención especializada es especialmente útil y efectiva para aquellas personas en las que es necesario un conocimiento médico muy específico (por ejemplo, en enfermedades poco comunes) o experiencia en la aplicación de procedimientos complicados. Ambos enfoques son imprescindibles y complementarios. No obstante, es necesario tener presente que un exceso en la participación de especialistas focales supone, también paradójicamente, una peor salud en la población.

De cualquier manera, en todo tipo de personas, la atención primaria es clave para evitar la prestación de servicios innecesarios, especialmente el inicio de cascadas preventivas, diagnósticas y terapéuticas innecesarias y de incierto final.

Para que pueda mantenerse la atención de calidad debida y, por lo tanto, transmitirse, es fundamental el profesionalismo, entendiéndolo como el buen oficio que busca la excelencia, aunando el conocimiento biomédico y el psicosocial-narrativo-comunicativo (ciencia, humanidad y técnica). Para ello, es imprescindible conocer qué es inherente a nuestra profesión y estar dispuestos a adquirirlo a lo largo de nuestra vida profesional mientras lo seguimos practicando, así como a afrontar sus nuevas aristas e incertidumbres e identificar los factores que atraviesan su desarrollo (ya sean estructurales, éticos o sociales).

Hasta que no iniciamos la práctica no comenzamos a adquirir oficio pues las herramientas adquiridas durante la formación académica comienzan a contextualizarse en las personas, familias y comunidades, en los diferentes escenarios (urgencias, domicilios, consulta…), en el trabajo en equipo y con diferentes profesionales, etc.

Como siempre, pero sobre todo en esta edición, daremos espacio a otros oficios para reconocernos en otros profesionalismos; revisaremos la evolución de la atención primaria a lo largo de los siglos y especialmente las últimas décadas; ahondaremos en el afrontamiento de lo complejidad, tanto en lo conceptual como lo práctico; observaremos cómo se enseña y cómo se aprende el oficio en atención primaria; nos preguntaremos sobre cómo se crea oficio en atención primaria desde la perspectiva de trabajo en equipo; y trataremos de encontrar, entre los valores de la atención primaria, una respuesta o forma de resistencia a la crisis relacional de nuestro contexto. Además, mostraremos nuevos acercamientos a viejas realidades y veremos cómo nos hemos adaptado a las nuevas, reconociendo el papel de las comunidades en dichos procesos.


Referències:

Kolber MR, Korownyk CS, Young J, Garrison S, Kirkwood J, Allan GM. The value of family medicine: An impossible job, done impossibly well. Can Fam Physician. 2023 Apr;69(4):269-270. doi: 10.46747/cfp.6904269. PMID: 37072193; PMCID: PMC10112714.

Melguizo Jiménez M. La Medicina de Familia es para inteligentes. Un acercamiento a su complejidad. AMF: Actualización en Medicina de Familia. Marzo de 2023; 19(3); 122-123;

Barbara Starfield. Primary care: an increasingly important contributor to effectiveness, equity, and efficiency of health services. SESPAS report 2012.Gac Sanit. 2012; 26(S) :20–26

Pérez-Fernández M, Gérvas J. El efecto cascada: implicaciones clínicas, epidemiológicas y éticas. Med Clin (Barc) 2002; 118(2): 65-7.

Wilkinson TJ, Wade WB, Knock LD. A blueprint to assess professionalism: results of a systematic review. Acad Med. 2009 May;84(5):551-8. doi: 10.1097/ACM.0b013e31819fbaa2. PMID: 19704185.

Blog de WordPress.com.

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar